Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2015 22:47 - За Френското знаме и още нещо
Автор: valia3 Категория: Новини   
Прочетен: 470 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Омръзна ми да питате защо не сложихме руското знаме, дали 224 руснаци са по-малко от 150 французи. А вие сложихте ли руското, нигерийското, непалското и което да е друго знаме. Няма ли най-накрая да разберете, че вече почти 9 години сме част от една общност, наречена Европейски съюз. Когато някоя част от него е ранена, ранени са всички. Младите и образовани хора показват най-добре как да го направите. Те пътуват навсякъде в Европа, запознават се със свои връстници (и не само) и нямат този краен и див национализъм. А пътуват лесно, защото сме част от тази общност. Благодарение на членството ни в ЕС можем да пътуваме свободно до над 130 държави. Малко са паспортите в света, които дават възможностите на българския паспорт. Затова е време да мислим като европейци. Сега пострада Франция, но никой не може да е сигурен коя ще е следващата държава. България също не е защитена от терористична заплаха. Затварянето на Сърбо-Хърватската, Хърватско-Словенската, Сърбо-Унгарската и други граници ще отвори отново пътя на бежанците през нашата държава. Говори се, че единият от атентаторите е минал през Сърбия. Това пряко застрашава и България. Но вие продължавайте да не сте съпричастни. Исторически погледнато Франция никога не е била на страната на България, но сега времента са съвсем други. Чета разни коментари във Фейсбук – „А сложихте ли българското знаме при атентата в Сарафово“. „ А другите сложиха ли българското знаме“. Всички знаят, че атентатът беше насочен към еврейски туристи в България. Най-смешен ми беше статусът – „А сложихте ли българското знаме след случая Индиго“, а тогава нямахте компютри вкъщи, интерент не беше много популярен, да не говорим, че нямаше Фейсбук. Преди приятелския мач между Англия и Франция английските фенове разучаваха Марсилезата, за да я изпеят в знак на съпричастност и стадион Уембли беше оцветен с трикольора. Значи анлгичаните са даже по-прости и от нас Феновете на Олимпик Марсилия сложили плакат в арабския квартал на своя град :Аз съм Парижанин“ (а твърде много мразят Пари Сен Жермен). Аз сложих френското знаме на профилната си снимка, както много от моите приятели. Дано не се налага някога да сложа английското, немското или което и да е друго европейско знаме, още по-малко пък българското. И не може да ме наричате лицемер, заради това. Аз искрено съчуствам на всеки, който е преживял атентатите или е загубил близък в тях. Защото обикновените хора във Франция са като обикновените хора в България (не почвайте сега да обяснявате за доходите им). Не те са поканили бежанците, не те водят политиката да приемат всякакви от бившите колонии на държавата си. Болката да загубиш близък човек е еднаква за всички.

 

Затова пак ще повторя – трябва да започнем да мислим като европейски граждани, а не като големи български националисти. (Друг е въпросът, че национализмът ни се изразява в подкрепа на някой друг по-известен български спортист).  Стига вече сме се делили – протест и контрапротест, русофили и русофоби, сложил знамето на Фрнация и не го сложил.




Гласувай:
2



Следващ постинг

1. getmans1 - ЧЧПП !
16.11.2015 23:42
Честито Чудесен Първи Постинг! :)))
Плюс това право в десетката мисля, че само в Северна Корея плачат и се смеят по заповед, това последното е шега, макар,че съм чувал да скърбят организирано когато почине управляващ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valia3
Категория: Новини
Прочетен: 6154
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930